V Prešove vykazujú potrebu postaviť pre neplatičov nájomného 450 obydlí

17.01.2004 Celý región

Samosprávne orgány mesta Prešov vykazujú potrebu postaviť 450 náhradných bytov pre neplatičov nájomného. Tí v roku 2003 obývali 947 z celkového počtu 1339 ná...
Samosprávne orgány mesta Prešov vykazujú potrebu postaviť 450 náhradných bytov pre neplatičov nájomného. Tí v roku 2003 obývali 947 z celkového počtu 1339 nájomných bytov vo vlastníctve mesta. Na druhej strane evidujú v krajskom sídle 580 žiadostí o pridelenie bytu. Jedným z riešení situácie je vybudovať pre neplatičov byty v najnižšej kategórii.

Návrhom lokalít, kde by sa takéto obydlia mohli postaviť sa zaoberali členovia mestskej rady v pondelok 12. januára a o záveroch z ich rokovania informovali na tlačovej konferencii o deň neskôr. Ďalší postup by malo schváliť mestské zastupiteľstvo na zasadnutí v marci t. r. Keďže náklady na výstavbu jedného prístrešku nízkeho štandardu by mali činiť sumu do 300 tisíc Sk, chce mesto požiadať o podporu aj z vládnych zdrojov.
Člen rady poslanec Štefan Vaško zdôraznil, že mesto Prešov sa musí poučiť z negatívneho vývoja s využívaním nájomných mestských bytov postavených v lokalite Stará tehelňa a odovzdaných sociálne neprispôsobivým občanom Prešova začiatkom októbra 2001. Už v minulom roku vznikli dlhy týchto nájomcov v sume niekoľko miliónov Sk na nájomnom, ale aj na platbách za dodávku elektriny, plynu a vody.
Iný člen rady poslanec Ivan Benko zverejnil dlhy na nájomnom napr. v jednotlivých vchodoch obytného domu na Ulici Tarasa Ševčenka neďaleko centra, kde vo väčšine prípadov žije rómska populácia. Činia od 62 202 Sk až po 216 173 Sk.
Podľa platnej legislatívy je možné neplatičov vysťahovať z doterajších bytov za podmienky poskytnutia náhradného ubytovania alebo prístrešia. Mesto Prešov však takéto ubytovanie v súčasnosti nevlastní.

(jj)
 

Vyberte región